Adgangskode password

Mindzeed Explainer

Adgangskoder

Adgangskoder, eller passwords, er et vigtigt sikkerhedsredskab, som beskytter vores digitale enheder og online platforme mod uautoriseret adgang. Det er afgørende at have stærke og unikke adgangskoder, da det gør det sværere for en hacker at bryde adgangen. Imidlertid kan det være svært at huske unikke adgangskoder til hver enhed og platform, man anvender, og det kan føre til at man bruger de samme koder til flere enheder. Dette kan øge risikoen for, at en uautoriseret person får adgang til ens konti. 

passwords_hacki

Brug altid stærke adgangskoder

En stærk adgangskode er en adgangskode, der er svær at gætte eller knække for en hacker eller anden uautoriseret person. En stærk adgangskode er en vigtig del af at beskytte sensitive oplysninger og konti mod uautoriseret adgang.

Der er flere karakteristika, der kan hjælpe med at gøre en adgangskode stærk herunder bl.a. længde og kompleksitet.

Hvad er risikoen ved at have usikre adgangskoder?

En adgangskode kan være 'usikker' på flere måder. 

Hvis man bruger den samme kode på flere enheder og platforme, kan det fx gøre det meget nemmere for en hacker at få adgang til flere af ens konti, hvis de formår at gætte eller finde ud af én kode. Det kan også være farligt at bruge simple adgangskoder, da de kan gættes på ganske få sekunder via automatiserede løsninger. 

En anden risiko er manglende to-trins godkendelse. Det kan beskytte mod hacking ved at kræve en ekstra form for godkendelse, såsom en engangs-kode sendt til ens mobiltelefon eller en biometrisk godkendelse, før man kan få adgang til en konto. 

Sørg for stærke adgangskoder

Sådan laver du en stærk adgangskode

  • En adgangskode skal være mindst 8-12 tegn lang. Jo længere adgangskoden er, desto sværere er den at knække. 
  • Brug en kombination af store og små bogstaver, tal og specialtegn. Det øger kompleksiteten og sikkerheden. 
  • Undgå at bruge personlige oplysninger som dit navn, fødselsdato, telefonnummer eller lignende. Hackere kan nemt finde disse oplysninger og bruge dem til at gætte din adgangskode. 
  • En effektiv metode er at oprette en adgangskode baseret på en forkortet sætning. Tag f.eks. det første bogstav i hvert ord i en sætning og kombiner dem med tal og specialtegn. For eksempel kan sætningen "Jeg elsker at rejse til 5 forskellige lande!" blive til adgangskoden "JeaRt5fl!". 
  • Et andet trick er at oprette en adgangskode baseret på et mønster på tastaturet. Vælg f.eks. en bestemt rækkefølge af taster eller et mønster på tastaturet og brug det som adgangskode. For eksempel kan mønsteret "1qaz2wsx" bruges. 
Hold din adgangskode hemmelig

Hvad kan der ske, hvis din adgangskode bliver delt, gættet eller afsløret?

Forestil dig, at en uautoriseret person har din adgangskode til din e-mail-konto. Personen kan nu udnytte situationen på forskellige måder:

Få adgang til din personlige kommunikation: Med adgang til din e-mail-konto kan de læse dine private beskeder, personlige samtaler, følsomme oplysninger eller fortrolige dokumenter.

Sende spam til dine kontakter: Den uautoriserede person kan bruge din e-mail-konto til at sende spam-e-mails eller phishing-beskeder til dine kontakter og udgive sig for at være dig.

Kapre din e-mail-konto: Den uønskede gæst kan ændre dine kontoindstillinger, såsom adgangskoden eller gendannelses-e-mailen, hvilket effektivt låser dig ude af din egen e-mail-konto. Dette kan føre til betydelige gener, tab af vigtige beskeder og vanskeligheder med at gendanne kontoen.

Få adgang til tilknyttede konti: Hvis den kompromitterede e-mail-konto er knyttet til andre onlinetjenester, kan den uautoriserede person nulstille adgangskoden for disse konti. Dette giver dem mulighed for at få adgang til andre følsomme oplysninger, såsom arbejdsrelaterede systemer eller konti på sociale medier.

Stjæle din identitet: Ved at få adgang til din e-mail-konto kan den uønskede gæst indsamle personlige oplysninger, såsom skatteoplysninger, oplysninger om indkøb eller måske endda identifikationsdokumenter.

web_hacki_6

Få et godt tilbud på online awareness træning - designet til at styrke jeres organisation

Med 82% af alle sikkerhedsbrud, der skyldes menneskelige fejl, er awarenesstræning ikke kun en central del af en god informationssikkerhedsstrategi, men også en nødvendighed i lyset af de nye krav i NIS2-direktivet.

Hos Mindzeed har mere end 300.000 ansatte allerede gennemført vores onlinekurser inden for cyber- og informationssikkerhed, og vores kunder spænder bredt i både virksomhedsstørrelser og brancher, både offentlige og private.

For at hjælpe din virksomhed med at blive mere sikker, tilbyder vi skræddersyede priser baseret på din virksomheds størrelse, og vores tilbud inkluderer fuld adgang til vores lektionsbibliotek og træningsplatform.

Kontakt os i dag for at få et tilbud og starte din virksomheds rejse mod bedre informationssikkerhed!